Search
вторник 12 ноември 2019
  • :
  • :

Как да запазим една спалня тъмна

Мечтаех  да живеят в къща със спалня, който гледа към вода- море, езеро, река. Хората често си мислят колко прекрасно би било да се събудят с тази гледка. За съжаление, досега не ми се е случвало.

 

Сега предпочитам тъмната спалня. Имам възможно най- много прегради  между мен и слънчевата светлина. Случвало ми се е да закачам одеяла по прозорците в хотели.

Ако обичате да спите на тъмно, има много алтернативи. Просто трябва да знаят какво да търсите и как да го използвате.

тъмна спалня

Драперии и завеси

Завесите са класически начин да блокирате светлината в спалнята. Затъмняващите слоеве, прикрепяни отдолу, ги правят непрозрачни няма да ви струват скъпо.

За по-голяма гъвкавост, помисли за съчетаване на полупрозрачни завеси с отделна по- плътна завеса, закачена отдолу. По този начин можете да получите или филтрирана светлина, или пълна тъмнина, в зависимост от вашите нужди. Затъмняващата завеса се простира от пода до тавана и от стена до стена, като се осигурява пълна тъмнина.

 

Затъмняващи щори

Един от най-евтините и най-ефективните решения е затъмнение са ролетните щори. За още по-голяма тъмнина, монтирайте щорите, така че да ги наместите върху рамката на прозореца, така че светлината не може да проникне между щората и рамката.

Затъмняващите щори по своята същност не са много привлекателни. Ако сте в процес на обзавеждане на нов дом, обмислете монтирането на  вдлъбнат джоб над прозореца, за да се скрие щората, когато не се употребява. Или съчетайте затъмняващите щори със завеса, драперия или декоративно щора. Някои компании продават щори по двойки, намиращи се в един държач, декоративната отпред и затъмняващата щора зад нея. Или направете свой собствен чифт с скоба за двойна щора.

Ако ви харесва идеята за затъмняващи щори, но с добър външен вид, помислете за естествено тъкани щори персонализирани със затъмняващ слой.

 

Клетъчни щори

Ако ролковите щори не са по ваш вкус, опитайте с плътни клетъчни щори. Много компании ги произвеждат.

 

Римски щори

Ако предпочитате римските щори, опитайте се да направите такива със затъмнена подплата.

Ако искате да се получите достатъчно затъмнение на спалнята алуминиевите щори ще блокират светлина по-добре от виниловите щори, като трябва да изберете модел, на който е била елиминирана дупката за нанизване.

Колкото по-широка е летвата на една щора, толкова по-малко светлина може да пропусне. Дървените щори обикновено се продават с 2- или 2½-инчови летви, но дървото може да се деформират, което позволява проникването на светлината. За по- дългосрочна употреба като затъмняващи, изберете комбинирани щори, които изглеждат като дървени и запазват формата си за дълго време.

тъмна спалня

Капаци на прозорците

Използвани като щори, капаците на прозорците предлагат ограничена защита от светлина. За оптимално непрозрачност, трябва да бъдат с по-широка летва – 4 ½ инча, вместо на 2 ½ инча.

 

Моторизация

Вашата спалня има ли високи прозорци или капандури? Специалистите по интериорен дизайн горещо препоръчват монтирането на моторизирана система. Устройство, захранвано с батерии, които могат дистанционно да отварят и затварят щорите или завесите ще ви струва скъпичко, но пък всичките прозорци и завеси ще са ви под по-голям контрол.

Преди да предприемате каквото и да било относно затъмняването на спалнята, обмислете добре от какво има нужда стаята и тогава инвестирайте.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *