Search
четвъртък 7 март 2019
  • :
  • :

Как работят котлите с пелети?

пелети

Отоплението през зимата е въпрос, който вълнува всички домакинства, когато става дума за ефективни средства за отопление.
Един от най-често срещаните начини за отопление на жилища или битови обекти с повече помещения, е т.нар. „ локално  парно“:  Система, при която в едно помещение се инсталира котел, който е свързан посредством тръби с отоплителни тела в другите помещения (радиатори).
Хората, които вече имат такава система, знаят колко трудоемко може да е обслужването на едно такова парно. Особено ако се отнася за котел, работещ с въглища или дърва.
Единствено изключение прави  един специален  вид котли. Това са котлите с пелети.  При тях принципът на работа изключва почти изцяло човешката намеса, тъй като е автоматизиран. Това означава, че не са зависими от постоянна поддръжка, за да си вършат работата.

pellet-stove

Какъв е принципът на работа на котлите с пелети?

Системата за отопление с  котли с пелети се състои от котел,  пелетна горелка, бункер и шнек.  В бункера се зареждат пелетите, (горивото), оттам чрез шнекера те се транспортират до пелетната горелка. Тази система на отопление, при която пелетите се подават към горелката, е максимално икономичен начин за консумация на гориво. Тя използва само толкова  от зареденото количество пелети, колкото  е нужно в този момент. Котлите с пелети не са като класическите котли. Те не изискват ежедневно обслужване и зареждане. Когато бункерът на котела е веднъж зареден, той работи самостоятелно от 2 до 5 дни (в зависимост от модела). Не се налага да го зареждате през това време, нито да го почиствате. Почистване на котела с пелети ще се наложи след изгаряне на около 1 тон пелети. В битови условия отпадъчната „смет“ се събира на 3-4 дни и като количество е доста по-оскъдна в сравнение с отпадната пепел от други горива.  Котелът се запалва автоматично, почистването  на горелката за пелети също е автоматично.Цялата система работи автоматично. Котелът с пелети сам „следи“ температурата, която е зададена и се изключва, когато я достигне. Посредством помпа и акумулиращ съд, системата разпределя температурата във всички стаи  и я подържа постоянна в цялото жилище. При моделите на котли с пелети, загряващи вода за отопление (или бойлер), горещата вода циркулира между останалите елементи и излъчва топлина. Студената вода влиза чрез вход в котела, а през изход излиза топла вода, която се разпределя в отоплителните тела в жилището.

Управлението на котлите с пелети се извършва чрез дисплей на панела, както и с дистанционно при някои модели,  като климатиците. Повечето модели са с програматор и възможност за управление от разстояние. Това означава, че не се налага да сте неотлъчно до тях. Можете да ги управлявате и през мобилния си телефон или друго средство с интернет връзка. А температурата можете да зададете веднъж седмично в програматора.  Безопасността с тези котли е гарантирана. Повечето котли с пелети са с вградена система за защита от аварии.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *