Search
вторник 12 ноември 2019
  • :
  • :

Преобразувайте градината си с перголи

Един от начините да придадете напълно нов облик на дома си, е чрез перголи. Това са конструкции, които могат да бъдат направени от различни материали, пригодени за градини и дворове, където прикрепяйки се за къщата, могат да превърнат дома ви в истинско райско кътче. Те придават изисканост и разнообразие, заради което и се предпочитат от много собственици на ресторанти. За да добиете по-голяма представа за т.нар. перголи, ще споменем, че най-често името им се свързва с арки, ажурни конструкции и навеси, с покрив от зеленина и цветя. Днес, те са още по-модифицирани и модерни, играещи ролята на невероятен параван срещу слънцето, защитна арка или просто красив декор към къщата, който е покрит с PVC материал или тента от план, и се задвижва автоматично.

перголи sunmax

Перголите могат да образуват перфектен кът за отдих, осигуряваща приятна сянка и усещане за усамотение. Обзавеждайки го с точните мебели и зелени растения, ще създадете една приятна атмосфера за себе си и любимия човек, в която ще бъдете далеч от хорските погледи.

Повече перголи представляват метален или дървен навес, покрит с тента, притежаващ сензори за дъжд, слънце, вятър, благодарение на които предпазва от съответните климатични условия. Конструкциите имат специален механизъм за автоматично задвижване. Те са много търсени при оформянето на беседки, тераси, големи балкони на жилищни сгради и различни търговски обекти.

Ако държите перголата ви да бъде дървена е необходимо да знаете няколко особености за нея. За да бъде оформена една красива и здрава пергола са нужни греди и носещи колони. Покривът се формира от дъски, които се поставят по определен начин, а за основата на класическите дървени перголи се ползват тухли, дърво или камък. За защита от климатичните условия се поставят съответните материали и механизми.

Перголите могат да бъдат изработени и от други материали и да бъдат от различен тип. От обикновени дървени конструкции – до масивни колони с камък. Заедно, с т. нар. трейажи, лесно може да създадете своята специална зелена уютна стая, която би била чудесно допълнение към барбекюто или басейна ви. Те могат да се поставят на всяко място – край къщата, в двора, на пътеката, като в зависимост от това се проектират в различна форма – ветриообразни, п-образни, закръглени. Според наклона, пък, съществуват и наклонени и прави перголи. Първите, обикновено, се прикрепят към тераси, защото са по-практично решение за вече съществуващи сгради, докато вторите са по-стабилни и могат да обхванат по-голяма площ.

pergoli

В случай, че изберете алуминиеви перголи, трябва да знаете, че те са най-здравите конструкции, устойчиви на вятър, дъжд и сняг.

Съществуват и перголи тип „асма”, които са характерни за съвременните селски къщи. Те са прекрасно допълнение към екстериора, което би могло да играе ролята на величествена арка на входа, зелен коридор по пътеката или елемент, оформящ алеята към жилището.

Конструкцията тип „навес” е тази, която се предпочита за осигуряване на дебела сянка, и се ползва от собственици на търговски обекти, за максимален комфорт на клиентите им.

Без значение от вида перголи, към които ще се насочите, знайте, че те са еднакво очарователни, красиви и освежаващи облика на жилището. Може да експериментирате, поставяйки малки диоди или лампички по перголата, за да разнообразите и да придадете още по-голяма уникалност на дома си.

 

Снимки: kamax.bg
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *