Search
вторник 12 ноември 2019
  • :
  • :

Пелетни котли – разнообразие и качества

Видове пелетни котли

Пелетните котли са уникално и модерно решение за зимните месеци, а защо не и за топлата вода също и през лятото. Не, това не беше просто клиширано изказване. Тези модерни „произведения“ си струват и последната стотинка.

pechka na peleti

Всеки, който се е сблъсквал с отопление  на по-голямо жилище с обикновени котли и система тип  „локално парно“, знае за каква хамалогия става дума, колко мръсотия, пепел и „робуване“ по цял ден изисква. Пелетните котли са нещо друго. При тях цялата тази работа със зареждането, поддържането на огъня, топлината и почистването е автоматична. Тези модерни съоръжения искат само да бъдат заредени с пелети, да им се зададат желаните градуси очаквана температура и да бъдат оставени „на мира“. След това за три, дори пет, дни няма нужда да ги обслужвате и обгрижвате с нищо. Те сами разпалват или намаляват огъня според температурата, която им е зададена да поддържат. Пелетните котли се самопочистват. Единственото, което трябва да направите, е след 5 дни да изхвърлите малкото количество пепел, което се е отделило в контейнерчето. Дори няма да ви напраши.

Пелетните котли работят на един и същ принцип, но се предлагат в няколко различни модела.

Според горелката пелетните котли са два вида: модел с вградена горелка и модел с външна такава. Има още един вид, който е класическият котел за твърдо гориво, само че с монтирана горелка за пелети.

 

  • Пелетни котли с вградена горелка

При този вид пелетни котли ефективността на работа е изключително висока.  Това се дължи на конструкцията им, която е специално предназначена за горене на пелети.

 

  • Пелетни котли с външна горелка

Тези пелетни котли се отличават с голямата си точност на дозиране на пелетите. Позволяват регулиране на натоварването по време на работа.

pechka na peleti

 

  • Котел за твърдо гориво с горелка за пелети (комбиниран котел)

Това е най-евтиният за закупуване, но и най-неизгодният в последствие вариант от пелетните котли. Повечето хора, които избират този вид, вече притежават котел за твърдо гориво и искат да си закупят само горелка за пелети, за да преминат на отопление с пелети. Подведени са от ниската цена на горелките, която обаче после се оказва „висока“. Ниската цена е за сметка на КПД-то на системата. При тези котли то едва достига 70 %, докато при пелетни котли, които са направени само за горене на пелети, то е над 90%. Така на комбинираните котли им трябват повече пелети и накрая се оказва, че отоплението с тях излиза по-скъпо от това на въглища.

Друг недостатък на тези котли е, че нямат функцията „самопочистване“ и не могат да изчистят силикатите, които се получават, ако се използват по-некачествени пелети. Така се налага по-често да се спира горелката, за да бъде почистена. Това усложнява още повече ситуацията.

 

Какъв е изводът?
Ако целите отопление на пелети, то най-добре изборът ви да е пелетни котли, предназначени точно за тази цел.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *