Search
понеделник 11 ноември 2019
  • :
  • :

Саграда Фамилия – сградата, която се строи над 100 години(Видео)

Саграда Фамилия се намира в Барселона, Испания и е туристическа дестинация, която никой не трябва да пропуска. Макар тя да не е построена, все още, тя се е превърнала в един от символите на града.
Саграда Фамилия е едно от тези неща, които могат да бъдат наблюдавани дълго и все пак да не могат да бъдат описани. Това е, защото дизайна на сграда е съвкупност от детайли, и всеки носи различна символика. Архитекта на това “произведение на изкуството” е Антонио Гауди, и той е посветил живота си на тази религиозна постройка.
Интересното около архитекта е, че манията му към строежа на сградата е стигнала до там, че той е започнал да живее в нея и е продал всичко, за да може да продължи да я строи. За съжаление, не просто не успява да я довърши, но и не се е виждал края на завършването й. Само 25% от сградата е била завършена до тогава.

Това обаче не е спряло строителството на сградата, но го е забавило значително. Единствените средства, които са се влагали в строежа са идвали от дарения. Неволите не спират и по време на войните в Испания – част от сградата е разрушена, а архитектурните планове – изгорени в пожар.

Една от причините Саграда Фамилия да е толкова разнообразна е, че е имала различни архитекти. Всеки архитект има собствен стил, който, дори да не иска, той прилага в своите чертежи.

Саграда Фамилия

На снимката се вижда Саграда Фамилия, докато се строи. Очаква се тя да бъде завършена в близките 10 години.

Дизайнът на сградата, макар различните архитекти, има една главна насока – християнски символизъм. Заложено е, че трите й фасади ще символизират раждането, живота и смъртта на Иисус Христос.
Всяка една от фасадите имат портали, които изобразяват християнските добродетели: “вяра, надежда и милосърдие”.
Още през 1930г., Гауди е успял да завърши една от фасадите, а именно фасадата “Рождество”. Тя е единственото нещо, което той е видял завършено от сградата, докато е жив.
Тази част на сградата е построена с цел почит на живота на Христос, като включва сцени от раждането му, както и ранните му години.

sagrada-familia

Вече има и друга завършена фасада и тя носи името “Страст”. Тя се намира в западната част на сградата, като мястото не е случайно, защото последните слънчеви лъчи попадат именно върху тази част на постройката. Фасадата “Страст” е посветена на мъченията и смъртта на Иисус Христос. Тя силно влиза в контраст с фасадата “Рождество”, като се отличава от нея с простия и семпъл вид, за разлика от пищния на “Рождество”.

Както и се предполага, най-голямо внимание ще бъде обърнато на фасадата “Слава”, като тя ще бъде и най-голяма. Работата по нея започва през 2002г., като идеята е тя да символизира Възкресението на Христос. Върху нея ще бъдат изобразени смъртните грехове, както и седемте добродетели. Тя ще бъде централния портал към Катедралата.

Сградата се очаква да бъде завършена през 2026г., като датата не е случайна. Тогава ще се навършат 100 години от смъртта на първоначалния архитект Антонио Гауди.

Видео:

Още полезна информация, както и работно време и билети ще можете да откриете на сайта на сградата: http://www.sagradafamilia.org/

 
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *